Rijbewijs BE

Heb jij een verhuizing, wil je met de caravan op vakantie of ben je bijvoorbeeld druk bezig in de tuin en wil je dit afval wegbrengen naar de stort? Een aanhangwagen brengt uitkomst. Maar rijden met een aanhanger mag niet zomaar. Hier is een BE aanhanger rijbewijs nodig. Daarnaast is het van belang dat je al in het bezit bent van een geldig rijbewijs B.

Wanneer BE-rijbewijs?

Is de toegestane maximum massa van de aanhangwagen meer dan 750 kg?
Nee? > Dan is rijbewijs B voldoende.
Ja? >
Is de toegestane maximum massa van de aanhangwagen inclusief laadvermogen meer dan ledige massa van het trekkende voertuig?
Ja? > Dan is rijbewijs BE nodig.
Nee? >
Is de toegestane maximum massa van de auto + aanhangwagen meer dan 3500 kg?
Ja? Dan is rijbewijs BE nodig.
Nee? Dan is rijbewijs B voldoende.

Let op! Het laadvermogen staat op het kentekenbewijs van je aanhangwagen. Ga niet uit van het gewicht dat je op dat moment vervoert.

Bekijk de tarieven
rijles oude wesselink zwarte audi

Geen theorie-examen

Voor een aanhangwagenrijbewijs hoef je op dit moment nog niet apart theorie-examen te doen. Wel moet je tijdens het praktijkexamen, aan de hand van het kentekenbewijs van de auto en het registratiebewijs van de aanhangwagen, een aantal zaken kunnen uitleggen.

Wel een praktijkexamen

 
1. Kennis van kenteken- en registratiebewijzen
Aan de hand van het kentekenbewijs van de auto en het registratiebewijs van de aanhangwagen moet je onder andere kunnen vertellen hoe lang, hoe breed en hoe hoog je combinatie is. Maar ook hoeveel kilo’s je bijvoorbeeld met de examenauto mag trekken.

2. Voertuigbeheersing
Eenmaal buiten moet je een kenteken lezen van een auto op ongeveer 25 meter afstand. Dit is een ogentest. Voor het onderdeel voertuigbeheersing moet je een aantal bijzondere verrichtingen kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan aan- en afkoppelen, keren met gebruikmaking van een zijweg, recht achteruitrijden (tot een aangegeven punt, bijvoorbeeld tot vlak voor een laaddeur), een halve draai maken en een hellingproef.

3. Verkeersdeelneming
Tijdens het onderdeel verkeersdeelneming wordt, naast het veilig rijden met de combinatie, vooral gelet op zaken die specifiek zijn voor het rijden met een aanhangwagen. Denk hierbij aan inzicht in je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden, zoals je grote dode hoeken, je traagheid en je lengte.

65% – 70%
slagingspercentage
Sinds 1954
actief als rijschool
Geen onnodige
extra lessen

Onze tarieven

Rijles B

Rijles:
€ 56,- (60 minuten)
Tussentijdse toets:
€ 205,-
Examen:
€ 250,-
Examen (her):
€ 250,-
Examen B-NOR:
€ 260,-
Examen Faalangst:
€ 315,-

Rijles BE

Rijles:
€ 60,- (60 minuten)
Examen:
€ 265,-
Examen (her):
€ 265,-

Rijles volgen?